Folyamatos adósságcsapdában a kórházak - de vajon csak ők a hibásak?
2021. augusztus 24. írta: egyujvilag

Folyamatos adósságcsapdában a kórházak - de vajon csak ők a hibásak?

Nos, rögtön egy rövid válasz az írás elején: nagyon nem hiszem... Idén júliusra 46 milliárd forintos tartozást houtak össze az ispotályok, tavaly ugyanezt a szintet novemberre teljesítették. Mondhatnám, nem is olyan meglepő, hogy most hamarabb bekövetkezett egy vadászati világkiállításba kerülő adóság kialakulása, hiszen az árak is emelkedtek, és a pandémia kezelése is magasabb költséggel járhatott. De lépések nem történtek...

Az elmúlt több mint 11 évben, pandémia ide vagy oda, a kormányzatunknak minden, mindig fontosabb volt, mint az egészségügy rendbetétele. Rendre mást sem tettek, mint visszafelé mutogattak, hogy bezzeg az elmúlt nyolc év... Tessék, most is lehet mutogatni: az elmúlt 11 év... Mi történt ebben az időszakban?

Voltak fenyegetések, állami komisszárok a kórházak élére: az adósságok maradtak - hiába is mondta a kormányzat rendre: hibás gazdálkodás, pazarlás az oka a túlköltéseknek. Mindeközben pedig a betegek továbbra is maguk hordják a gyógyszerüket, az ellátás kritikán aluli, sok helyen a mosdóban nincs szappan, wc papír. De a kórházak finanszírozása azóta is alultervezett, nem körültekintő.

Bele lehet nézni az elmúlt évek költségvetéseibe, mennyire is vették figyelembe az előző időszakok trendjét, azt, hogy még állami ellenőrzés mellett is túlköltés volt, nőtt az adósság. Gyakorlatilag folyamatosan belekódolták a rendszerbe azt, hogy az egészségügyi intézmények eladósodjanak.

Mindeközben persze korlátoktól mentesen öntötték a pénzt a stadionokba, a külhoni egyházak, külhoni sportakadémiák támogatásába. Határainkon túli így úgy magyar állampolgárok szavazatainak megvásárlására. A 46 milliárd forintot is inkább Semlyén Zsótika hobbijára adták, ahelyett hogy a kórházakat stafírozták volna ki belőle.

Hogy az írás végére egy kicsit elragadott a hév? Talán nem csoda, szerintem minden jóérzésű polgárt felháborít, hogy a vadászatra inkább költenek, mint a vakbélműtétekre...

süti beállítások módosítása