Előválasztás ... De ki, és kit választ?
2021. augusztus 30. írta: egyujvilag

Előválasztás ... De ki, és kit választ?

Az ellenzéki pártelnökök megállapodtak az előválasztás kulcskérdéseiben |  Euronews

Tőlünk nyugatabbra, mondjuk az USA-ban is, nagy hagyománya van az előválasztásnak. Itt mérettetnek meg a jelöltek, és az éles voksolásra már csak a polgárok által legalkalmasabbnak tartott aspiráns kerül be. Nos a magyar ellenzék éppen ezt szeretné tesztelni, de vajon nem üt e vissza?

Javában dúl az előválasztási kampány, gyűjtik az eláírásokat, hogy indulhassanak a jelöltek. Megtörténtek a visszalépések, támogatások, védernyő alá vonások is. Szóval mint a nagyoknál. Na ja, persze nulla tapasztalattal. De tulajdonképpen nem igazán értem én ezt. Hiszen a lakosság 8%-áról van szó, ennyi emberre számítanak, aki majd elmegy "elő-elóvoksolni", és "előválasztani". A Fideszhez képest anyagilag nagyon gyengén eleresztett pártok erre fognak elkölteni, akár milliárdos nagyságrendet! És vajon megéri e?

Szűk körben már megemlítettem, hogy a Fidesz mozgósító potenciálja az ellenzékhez képest sokkal jelentősebb. Elég ha csak arra gondolunk, hogy az egyesült ellenzék sem tudott 1-2 tízezernél nagyobb tömeget összehozni egy tüntetésre, addig Zsótikáék simán szerveznek egy 100 ezres "békamenetet". És ugye azt is tudjuk, hogy a Fidesz innen onnan összeverbuvált szavazókkal már több körzetben is tudott nyerni a korábbi években. Így vajon mi akadályozná meg őket abban, hogy meghekkeljék az előválasztást?

Nos ezért is kérdeztem már a címben: az előválasztáson vajon ki fog kit választani?

Van amúgy egy másik jelentős probléma is: a magyar polgárok egy jelentős része nagyon hamar tud telítődni a politikával. Könnyen mondja azt: már megint? Megint menjek voksolni? 
És hagyja a fenébe az egészet. Rossz esetben majd 2022 májusban is!
S a gyenge részvételi arány sejthetően az ellenzéknek lesz majd rossz.
Persze kérdezhetnéd: Mi is lenne akkor a jó blogger? Nem tisztem ezt eldönteni. Persze a cél nemes, és érthető, hogy a legerősebb, legtámogatottabb jelölt szállon szembe a kormánypártival. De ezt - ahogy számos körzetben már megtették - belső egyeztetésekkel is meg lehetett volna oldani. Nem kellene a párnacihából előhúzni az utolsó 20 ezrest, és nem kellene fárasztani az embereket azzal, hogy kétszer is felkeressék a hevenyészetten létrehozott voksoló sátrakat.

Szerintem. És szerinted?

süti beállítások módosítása