Adósságcsökkentés gigahitel-felvétellel?
2021. szeptember 15. írta: egyujvilag

Adósságcsökkentés gigahitel-felvétellel?

Many bundle of US 100 dollars bank notes in 2020 | Money images, Money  pictures, Money stacks

Update: szerdán drága kormányunk (tényleg kurva drága) ráfejelt az alantiakra még 1 milliárd EUR hitelt, igaz, ezzel a rövidebb távú kötelezettségeinket emelte meg. Nem kicsit, nagyon!

A napokban a magyar állam 4,25milliárd dollárnyi hitelt vett fel a nemzetközi pénzpiacokon (kötvénykibocsátással). Kicsit engem zavar, hiszen Orbán folyamatosan hangoztatja hogy "hitelcsökkentés", de emellett meg felvesz egy gigahitelt. Ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár több mint 140 ezres hitelt cipel most Viktor révén a hátán (300Ft/USD árfolyamon).

A magyar tervek az uniós támogatásra megakadtak Brüsszelben, ami talán nem is csoda, ha a hazai korrupciós szorzót nézzük egy-egy állami beruházáson, s akkor, ha nézzük azt is, mikre is költenek/költöttek a különböző pántlikázott helyreállítási csomagokból. Így persze koránt sem biztos, hogy az EU majd látszat és presztizsberuházásokra ad majd pénzt Orbánéknak. Ennek a pénznek az elköltését meg nem ellenőrzi senki...
Így aztán Orbán sokkal könnyebben mozoghat a választások előtti utolsó alig több mint fél évben, hiszen kapott egy majd akkora forráscsomagot, mint a "tolvajváltáskori" magyar devizaadóság valamivel több mint ötöde.
Persze igazuk van azoknak az elemzőknek, akik azt mondják, hogy a GDP-hez viszonyított adósság rátát ez a hitel érdemben nem fogja lerontani, hiszen a pandémia után felpörgő gazdaság (vajon meddig fújjuk a lufit, és mikor durran ki?) többletbevétele révén majdcsaknem ez a szint megmarad. Nominálisan azonban jelentősen emelkedik. Visszafizetés? Nem hiszen hogy nagyon érdekelné a fideszes potentátokat, hiszen az utolsó centeket majd 2051-ben kell kicsengetni (nekünk, a gyerekeinknek, unokáinknak), amikor is ők már sehol sem lesznek.

Ami zavart az index cikkének utolsó mundatában az, amikor azt írták: nyugdíjakra is fordítható. Jaja, a 13. havi egy részére? Nekem azt tanították, és anno amikor kicserélték a kormányt, az addigi egypárt rendszert többpártira, hogy hitelt arra TILOS felvenni, hogy feléljük. Pedig ha nyugdíjra költjük akkor bizony feléljük. Orbán örökké azon példálózik: soha ennyi ember nem dolgozott Magyarországon, a keresetek az egekben. Jól tudjuk, a nyögdíjjárulék, vagy éppen hogy a pékbe hívják most azt a sarcot, szintén nem alacsony.
URAIM! ANNAK A NYUGDÍJAKRA ELÉG KELLENE LEGYEN!

Persze jól van no, már fentebb is írtam, megértem én a Viktort, hiszen ezzel a pénzzel nem kell elszámolni, nem feltétel a jogállamiság, az EU ügyészséghez való csatlakozás, mint annál a hitelnél, amit az EU-tól lehetett volna lehívni. Ehhez nem kellett egy ésszerüen összerakott, tényekkel és érvekkel alátámasztott tervet összerakni, mint az EU-tól lehívható ingyenpénz (támogatás) esetében. Viszont ezt úgy költik el, ahogy akarják. És ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja.

 

süti beállítások módosítása