Pedagógusokból műkörmös, cukrász - és ki tanítja majd az unokáimat?
2021. szeptember 17. írta: egyujvilag

Pedagógusokból műkörmös, cukrász - és ki tanítja majd az unokáimat?

"Egy győri pedagógus videóban magyarázta el, miért nem hajlandó elkészíteni a pedagógus-életpályamodell által rákényszerített portfóliót." - áll az egyik hírportál mai vezető anyagának bevezetőjében. Sőt, az is benne van a cikkben, hogy számos helyen már alternatív szakma felé sodródnak a tanítók, műkörmösnek, cukrásznak tanulnak, mert 2022-től a portfolió nélkül megszűnhet a közalkalmazotti státuszuk.

De mi a fene ez a portfolió, életpálya modell... 2013-ban lépett életbe az életpálya modell, ami öt fokozatba sorolja a pedagógusokat. Ahhoz, hogy egyes szinteket elérjenek, feljebb lépjenek, el kell készíteniük a portfoliót, amely többek között óraterveket tartalmaznak, és különböző dokumentumokkal igazolják, alkalmasak tanárnak, tanítóknak, feljebb tudnak lépni a ranglétrán. Végül pedig az egészet meg kell védeni egy szakemberekből álló bizottság előtt. Például ha Pedagógus2-be akar lépni az 1-ból, akkor 9 év gyakorlat, és egy sikeres portfolió védéssel mehet tovább. Ha nem sikerül elsőre feltölteni a portfoliót, vagy a tekintetes bizottság úgy ítéli meg, nem felelt meg, akkor el lehet búcsúzni a közalkamazotti státusztól, mehet Isten hírével.

De mi is ezzel a baja a Pedagógusok Szakszervezete egyik megyei elnökének, aki videoban tette közzé: nem fog leadni portfoliót. Egyrészt az, hogy jelenleg is több ezer oktató, tanár hiányzik a rendszerből. Akik nem adják le a portfoliót, azok elhagyják a pályát, még többen fognak hiányozni a katedrákról, ráadásul a közeli években 20 ezer pedagógus megy nyugdíjba, és a pótlásuk közel sem biztosított.

Honnan is lenne a pótlás, amikor 160 ezres megalázóan alacsony fizetéssel kezdik a pályát, amiből ha egy albérletet kifizet, meg a rezsit, akkor már száraz kenyérre sem marad. Miközben az üzemekben dolgozó diplomások 3-4 szeres kezdőfizetéssel indulnak az életnek.
"Kicsit olyan, mintha kirakatot kellene csinálnunk saját magunknak. Semmi mást nem kell tenni, mint bemutatni, mennyire jó pedagógusok vagyunk. De ennek miért az a vége, hogy ha nem mutatom meg, akkor elküldenek a pályáról?" - teszi fel a kérdést a győri tanár, aki maga is négy diplomával rendelkezik, mert ha az iskolájában valamiből hiány volt, megtanulta, hogy több területen tudjon dolgozni.
De hiányzik az alternatív útvonal is, hogy aki nem adja le a portfoliót, vagy éppen a tekintetes bizottság előtt nem jó a megmérettetése, akkor maradhasson az első szinten, hiszen akkor a döntés az, hogy ki lehet sétálni az iskolából, el lehet hagyni a pályát.

A szakszervezeti vezető tanár mindezek ellenére optimista, én nem. Én nem látom, lesz e elegendő tanár, tanító majd amikor az unokáim iskolás korba kerülnek. Nem látom, azt, hogy vajon kirakatpedagógusok oktatása után kell majd főiskolába, egyetemre menniük, vagy lelkiismeretes tanítók, tanárok útmutatásai alapján vágnak neki az életnek. De drukkolok nekik!

süti beállítások módosítása