Szakmunkás minimum bér jár csak a pedagógusoknak?
2021. szeptember 20. írta: egyujvilag

Szakmunkás minimum bér jár csak a pedagógusoknak?

A pedagógusok 18 százaléka a pályaelhagyáson gondolkozik | Alfahír

Ügy tűnik, ha csak nem változtatnak a törvényeken, rendelkezéseken, hogy jövőre a pedagógusi "minimumbér" még a szakmunkás minimumfizetést sem éri majd el. Magyarul az állam semmibe sem veszi a tanárok diplomáját, tanulással eltöltött idejét.

Mint azt minden bizonnyal nagyon sokan tudják,több ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, amit plusz órákkal, magyarul a tanárok további terhelésével igyekeznek megoldani. Illetve azzal, hogy sok helyen a pedagógusok olyan szakokat is oktatnak, amire képesítésük sincsen. És, ha minden így marad, akkor ez az állapot érdemben nem is javul majd, mert nem lesz aki minimálbérért ezt az idegölő pályát válassza.
Míg nagyon sokan örülhetnek majd a januártól várhatóan életbelépő minimálbér emelésnek, addig a tanárokon ez vajmi keveset segíthet. Hiszen az ő bérük a 2014-es minimálbérhez kötött (101500Ft). A pedagógus1-es besorolás elvileg ennek a 163%.-a egy alapszakos tanárnak. Mivel azonban ez alatta maradt a garantált bérminimumnak (szakmunkásbér), ezért azt legutóbb is megemelték 219240Ft-ra, ami 240Ft-val magasabb, mint mondjuk egy kezdő eladó minimálbére lenne.
Így aztán amennyiben a minimálbér most 200 ezerre emelkedne, akkor a kezdő tanár alapbére nem 326 ezer forintra nőne (mintha a 2022-ben érvényes minimálbért néznék, hanem ismét csak 1-200ft-val lövik majd várhatóan a szakmunkás minimum alá.
Nemrégiben Novák Katalin családügyi miniszter azt mondta, a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé az átfogó pedagógus béremelést (persze a képviselői tiszteletdíj emelést lehetővé tette), így az érdemben nem változik majd. Ez azonban előre vetítheti, hogy még többen hagyják majd el a pályát, a maradók leterheltsége még jobban nőhet, ami vélhetően nem hagyja nyom nélkül az oktatás színvonalát sem.
Újra felteszem a kérdést, amit egy korábbi blogposztomban is feltettem: Ki fogja oktatni az unokáimat?

süti beállítások módosítása