Hát ezt elkúrták, nem kicsit, nagyon
2021. szeptember 23. írta: egyujvilag

Hát ezt elkúrták, nem kicsit, nagyon

Interneten vs. levélben szavazás 4.: szavazatvásárlás és  esélyegyenlőtlenség - A TASZ jelenti

Valahogy ezt most elkúrták, nem kicsit, nagyon. És csak ott, ahol lehetett. A lebonyolításnál, a magyarázatoknál, és a javításnál is. Ja igen: az ellenzéki előválasztás on line részére gondoltam.

Onnan kezdődött, hogy már az off line szavazás sem indult el.
Kicsit na elindult, belassult, majd megállt. Aztán elhalasztották - két nappal későbbre. Közben jött az egyik magyarázat a másik után: túl sokan voltak indulásnak, túl sokan voltak egyszerre. Aztán a jolly joker: Külső támadás érte az előszavazási rendszert, és ezért halt le. Mert a gépek jók voltak, a programok jók voltak, csak hát a külső túlterheléses támadásokat már nem bírták.

Aztán két nap toldozgatás, foltozgatás után döcögősen, de elkezdődött a szavazás. Mondhatni az off line (személyes megjelenésű) már működik, kisebb fennakadásokkal, de az on line még mindig bajban van. A hírek szerint napi 5000 lenne a kapacitás, ezzel szemben van vagy 80 ezer regisztrált, vagyis kellene még 16 nap - ha most megállna a regisztráció.
Persze a legfrissebb hírek szerint minden párt elkötelezte magát amellett, hogy a szükséges mértékűre emelik a kapacitást, de talán ez már a 61-edik perc - szerintem. Kicsit átgondolatlannak érzem (a szándék tisztaságát tiszteletben tartva) az egész tervezést. Az ellenzék technikai szakembereinek figyelmeztetni kellett volna, hogy pár tízmillióból egy országos szavazás informatikai hátterét, programozását sajnos nem lehet úgy megoldani, hogy az rendesen működjön is! Hiszen ezt kormányzati szinten is milliárdokból szokták volt megoldani, és ha a korrupciós szorzót le is veszem, akkor is több tízszeres pénzbe kerül, mint amit most az ellenzék össze tudott hozni.
Igen, elismerem, nagyon sok szavazót csak az online téren keresztül lehet elérni hírekkel, de a voksolásra is, de talán meggondolandó lett volna most az egészet csak személyes részvétellel megoldani. Azokat a forintmilliókat plusz sátrakra, a lebonyolítóknak ásványvízre, szendvicsekre költeni, hogy több helyre tudjanak kitelepülni.
Persze nem tudom, mi az igazság a külső támadással kapcsolatban, de úgy tudom, az ilyen rendszereket több alkalommal is terheléses vizsgálatnak kellene alávetni. Hááát, ha ennyivel meg lehetett bénítani, akkor vajon hány szavazóra számíthattak?

Szerencsére elszámolták magukat, sokkal nagyobb az aktivitás, mint azt az ellenzéki összefogás gondolta, a Fidesz pedig bizonyosan meghökkent a részvételi számokon. Hiszen már három nap után sokkal többen adták le a voksukat, mint a teljes szavazásra számítottak. És ez a Fidesznek akár rossz jel is lehet...

süti beállítások módosítása