5000 daganatos beteg tűnt el - sokan bizony véglegesen :(
2021. október 20. írta: egyujvilag

5000 daganatos beteg tűnt el - sokan bizony véglegesen :(

CT scan - Mayo Clinic
A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság társaság keddi konferenciáján ismertették nyolc egészséggazdász tanulmányát, miként hatott a járvány a daganatos betegek kezelésére. Ebben kiderült, hogy mintegy 15-20%-al, kb. 5000-el kevesebb daganatos beget diagnosztizáltak az 5 negyedév alatt.

A fenti adat, az ötezer fős csökkenés sajnos nem arra utal, ennyivel egészségesebbek lettek az emberek, hanem egészen egyszerűen ennyi beteg nem került az egészségügy látókörébe, ennyien nem kaptak időben, vagy egyáltalán kezelést. És ez sajnos nem lesz, és nem is lett következmények nélküli. Hiszen, mint az indexben, a témáról megjelent cikk is tartalmazza, a tüdődaganatok csak mintegy 20-25%-a műthető, ha időben is ismerik fel. Plussz, a tüdőműtétek száma még nagyobb arányban csökkent le, mint a felismert eseteké, és ez már a halálozási adatokban is mérhető. De a tüdőrákos betegek mellett a mell, vastagbél, és végbél daganatos esetek számát is vizsgálták.
"A TANULMÁNY ARRA IS RÁVILÁGÍT, HOGY ENNYI BETEG ELVESZTÉSÉNEK HÁTTERÉBEN A SZERVEZETT SZŰRÉSEK TÖBBSZÖRI, IDŐLEGES FELFÜGGESZTÉSE, AZ ELLÁTÓRENDSZER JÁRVÁNY ALATTI LETERHELTSÉGE, A KÓRHÁZI ELLÁTÁSOK ÁTSZERVEZÉSE IS ÁLLHAT."
És itt az utolsó pár szóra szeretnék hangsúlyt tenni. Különöséppen az első hullámban tapasztalt elhibázott túlzott ágyzárolásokra, amikor a jelenleginél sokkal kisebb betegszámra az ágyak jelentős hányadát a járványra biztosították le. A pánikszerű vizsgálatleállításokra, amikor is a Covidon kívül semmi más betegség nem létezett. Vagyis voltak, bele is haltak, csak éppen mélyen hallgattak róla.
És a helyzet a második, harmadik hullámra sem javult számottevően. Hiszen továbbra is a Covid volt csak a fókuszban, minden más mellékes volt. Ráadásul, mivel minden adatot igyekeztek elhallgatni, a rosszakat éppen úgy, mint az esetleg biztatóakat, a lakosság bizalmatlanná vált az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban. Több ismerősömtől is hallottam: "Bármit, csak kórházba ne kelljen mennem". És ez nagyon nem javított a polgárok szűréseken való részvételi hajlandóságán. Sőt: mivel a háziorvosok is lassan Gyurcsókká váltak (Isten nyugosztalja az első igazán ismert magyar "távgyógyítót"), a megfelelő diagnosztizálás sem valósult meg. Csak magánvéleményem, hogy számos köhögő emberre teszt lett hívva, holott a szerencsétlen lehet tumor miatt köhögött.

Nem tudom mennyire szólaltatják meg a vészcsengőt a konferencián elhangzottak az egészségügy vezetésében, de tény: lennének tennivalók ahhoz, hogy egyrészt ezek az adatok ne romoljanak tovább, Covid ide, negyedik hullám oda, másrészt valamennyire az emberek ismét bízzanak az egészségügyi ellátórendszerben, a kórházakban. Mert éppen a minap hallottam, amikor egy átfogó egészségügyi vizsgálatra (ingyenes) toboroztak jelentkezőket, többen azt mondták: A francot megyek szűrésre, még valamit kiderítenek (nem tették hozzá: és mehetek kórházba). Szóval kedves Cecília, kedves Kásler úr: Mielőtt cselekednek, mondanak valamit: GONDOLKODJANAK! 

süti beállítások módosítása