Várható munkaerőhiány az oltáskötelezettség miatt?
2021. október 29. írta: egyujvilag

Várható munkaerőhiány az oltáskötelezettség miatt?

DBZOL20200427011
Megjelentek a részletszabályok a korlátozások bevezetéséről, melyek november 1-én lépnek majd életbe. Az oltási kötelezettség bevezetésének lehetősége előrevetíthet pár területen munkaerőhiányt is akár. De ne legyen igazam...

Csak emlékeztetőül: November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés, látogatási tilalom lesz az egyészségügyi intézményekben, és a munkáltatók - akár a dolgozó elbocsátásával - elrendelheti a kötelező védőoltást. Ez utóbbi már tegnap éles reakciókat váltott ki. Többek között napvilágot látott az is, hogy a Mészáros csoport cégeinél NEM vezetik be a kötelező oltást! És ez nem csak azért érdekes, mert Orbán kedvenc gázszerelőjének birodalma nem fogja bevezetni ezt a korlátozást, hanem akárhogy is nézzük, egy hatalmas munkáltató az, amely szembe megy a kormányzati szándékokkal. Persze van ellenpélda is: a MOL egyenesen üdbözölte az intézkedést.
Lehet-e a jövőben kötelező az önkéntes védőoltás: és ha igen, miért nem?

Tehát az oltási kötelezettség: a munkáltató 45 napot adhat a nem oltott dolgozónak arra, hogy felvegye az oltásokat. Amennyiben a dolgozó ettől elzárkózik, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhető, majd pedig el is bocsátható. Persze minden bizonnyal azok, akik nem akarnak oltakozni, nem fogják megvárni, hogy kirúgják őket, sokkal hamarabb le fognak lécelni. És itt jön egy érdekes megnyilatkozás a kormányzat részéről:
" Az egészségügyi dolgozók után tehát a kormánytisztviselőktől, a honvédelmi, a rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele. " . Vagyis, gyakorlatilag a teljes állami szférától elvárt lesz az oltások felvétele. Kivételt csak az jelent, ha valaki egészségügyi okok miatt nem oltakozhat. Úgy gondolom, nagyon naívnak kellene ahhoz lenni, hogy azt feltételezzük, hogy az állami intézményeknél az oltakozási szándék erősebb lenne mint egyéb területeken. Főleg, hogy épp a napokban látott napvilágot az információ, miszerint pl. a fegyveres testületeknél az átlagosnál kisebb az átoltottság... És ez csak egy terület. Gyanítható, hogy akár laposföldhívők is vannak az államnál páran, a magas kvalifikáció ellenére. Nos, ha ezek az emberek továbbr is kitartanak majd amellett, hogy nem oltakoznak, igen sok helyen számíthatunk majd sorállásokra. Hiszen oltás nélkül nem dolgozhatnak majd.

(Egy mém a netről a témában, ami sokat elmond)

De lépjünk ki az állami területről, irány a magánszektor, hiszen itt is van pár olyan terület, ahol kockázatos lesz a kötelezettség bevezetése. Mert bár számos feladatot el lehet végezni home office-ból is, azért mindent nem. Sem az energia, sem más szolgáltatási szektorban. És a gyártósorokról még nem is beszéltünk.
Minden bizonnyal ezért nyilatkozott az első nap szinte minden kereskedelmi holding sajtósa, s majd mindenki más, akiket megszólítottak. Kivár most mindenki, mit tesz majd a másik. 
Persze azért bennem még felmerül pár kérdés. Például, ha már annyira óvi akarjuk az időseket, miért nem lesz általános látogatási tilalom az idősek otthonában. Ha a (helyi) tömegközlekedésben töltött 5-15 percre előírják a maszkviselést, akkor a plázákban, üzletekben, mozikban eltöltött 20-120 percre miért nem? De hát igazán logikus döntés járványügyben nem nagyon várható el kormányzatunktól. Sajnos.

süti beállítások módosítása