Védettségi, vagy korlátozás?
2021. október 30. írta: egyujvilag

Védettségi, vagy korlátozás?

Namármost: ha az oltás megvéd, akkor miért csak oltásival mehetnek a hozzátartozók a szalagavatókra (a kitétel a diákokra nem vonatkozik), az oltatlanok, betegségen nem átesettek nem. Hiszen ha találkoznak oltatlannal, akkor mi lesz? De ha az oltások megvédenek, akkor miért 45% az oltottak aránya a kórházba kerültek között? Nem vagyok oltás-szkeptikus, kétszer már szúrtak, valószínű a harmadikat is felveszem, de csak nekem érthetetlen ez a katyvasz?

Minden ilyen jellegű anyagom előtt kiírom: Nem vagyok sem virológus, sem orvos, csak igyekszek valamennyire józan paraszti ésszel (lehet parasztozni...) gondolkozni az élet egyes dolgairól. Most éppen  a Covid-ról, és az intézkedésekről...
Tudom, minden bizonnyal azokban az országokban, ahol szakemberek irányítják a védekezési munkákat, ott más intézkedéseket hoznak, és biztosan más sorrendben, mint Magyarországon. Mert ugye kishazánkban Covid szakértő a belügyért, a külügyért felelős miniszter, a katasztrófavédő, a miniszterelnök, hiszen ők vezénylik le az egész védelmet, koordinálják a megelőzést, és a betegek ellátását is. Nem is az egészségügyi miniszter (hiszen az nincs is, mint ahogyan népegészség sem)! Így aztán megesik, hogy az intézkedések logikájába néha egy kis hiba csúszik, esetleg az időzítés sem az igazi.
Elég ha csak azt nézzük, hogy miközben a környező országokban emelkedett az esetszám, közben nálunk 100 ezres rendezvényt tartottunk. Miközben más országok megnézik, kit engednek be az országba, mi átjáróház lettünk.
Most meg éppen a szalagavatók. Ha annyira akarjuk óvni az embereket, akkor zárt kör, senki se menjen. Ha meg engedélyezik a rendezvényt (habár másfél éve tizedennyi, századnyi új eset mellett is be volt tiltva minden), akkor a békamenet, vadászkiállítás után már nem mindegy? A védettségi igazolvány nem véd meg semmitől. Ugyanúgy megkaphatja, és át is adhatja a fertőzést a polgár, mintha nem lenne oltva, nem esett volna át a fertőzésen. És ezt nem én mondom, hanem olyan szakemberek, akik ismerik a vakcinák hatásmechanizmusát.
Talán talán néhanapján jó lenne hallgatni a szakemberekre is, nem csak a pártpolitikusokra.

 

süti beállítások módosítása