Amikor a fagyi visszanyal
2021. november 06. írta: egyujvilag

Amikor a fagyi visszanyal

Index - Tech - Pegasus-mémek: Tegyük le egyszerreCsak nem csitul a Pegazus ügy, főleg mióta Kósa Lajos megszellőztette: a magyar kormány valóban megvásárolta a kémszoftvert, amellyel eleddig nem került tisztázásra: jogosan, vagy jogtalanul hallgattak le a kormánnyal nem egyetértő újságírókat, politikusokat.

Persze sokkal inkább valószínű, hogy nem volt teljesen jogszerű a lehallgatások egy része, amit izraelből szerzett be kormányunk. A szoftvert létrehozó cég a produktumát a terrorizmus elleni harcra, bűnmegelőzésre szánta, nem pedig rendszerkritikus elemek megfigyelésére.
Az NSO Group (a szoftvercég) a termékükkel kapcsolatos visszaélésekkel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy "az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.". Vagyis, amennyiben bizonyítottnak érzik, hogy a magyar kormány vagy annak szervei nem a célnak megfelelően használták a lehallgatásra alkalmas eszözüket, akkor fel is út, le is út, szerződést bontanak. S mivel rálátással bírhatnak eszközük használatára, így annak további alkalmazását is meg tudják akadályozni.

Hozzátartozik a dolohoz, hogy Vadai Ágnes, a Nemzetbiztonsági Bizorttság DK-s tagja később cáfolta Kósa szavait, mondván az ülésen nem hangzott el, ki is vásárolta meg a szoftvert, éppen ezért most kérvényezte a betekintési jogot a szerződésekbe, és a hozzá kapcsolódó megbeszélések jegyzőkönyveibe. Vagyis: még semmi sem biztos, nem tudni Kósa jól értesültségét fitogtatva mondott valamit, vagy valóban a belügy volt a vevő.
Az azonban valószínű, hogy ha az NSO bizonyítottnak tekinti a nem rendeltetésszerű felhasználást, akkor megszüntetheti a program működését, mint ahogy tette ezt már korábban többek között Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében is (WP információ). Jó kis csapat mit ne mondjak.

Amúgy közben az jutott eszembe, hogy a kormány nem járt volna-e el ésszerűbben akkor, ha már az elején beismerik, ők vették meg a programot. Mivel az igazságügy amúgy is a kezükben van Polt révén, nem lett volna gond a szükséges ügyészségi engedélyek felmutatása arra, hogy jogosak voltak a megfigyelések. Vagy nagyon kilógott volna a lóláb? Jobb a hónapokig tartó terelés, és tagadás, másra mutogatás? Kiderül nem is olyan sokára.

süti beállítások módosítása