A szakemberek pancserek, vagy a kormány?
2021. november 12. írta: egyujvilag

A szakemberek pancserek, vagy a kormány?

NNK határozatok – Szociális Ágazati Portál
Egyre több szakember mondja, bár minden bizonnyal egyelőre nem elég hangosan, hogy az oltás, csak az oltás, amibe Orbán folyamatosan kapaszkodik, immáron kevés a negyedik hullám ellen. Vajon mikor világosodnak meg végre a döntéshozók?

Az Orbán kormány folyamatosan azt hangoztatja, a Covid-ból való kilábalásra, az úgynevezett normális életre aló visszatéréshez egyedül az oltás a kiút. Mindeközben pedig egyre több ismert embernél derül ki, hogy 1-2 oltás ide, vagy oda, megkínlódnak ők is a kórral. És persze az adatok, azok a fránya adatok, amiket a kormány folyamatosan eltitkol is azt mutatják: nem elég csak az oltás. Az adatok titkolása amúgy nem is jogszerű, mint az egy mai híradásból kiderült.  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint ugyanis a településekre lebontott járványügyi adatok rendelkezésre állnak, és azokat a megalapozott intézkedések érdekében a települési önkormányzatoknak ki kell adni.
Minden, ami a koronavírussal kapcsolatban Debrecenben fontos!
De a kormányzat továbbra is gyakorlatilag csak az oltásokra alapoz, amit mi sem mutat jobban, hogy továbbra is mehetnek a tömegrendezvények, mindössze annyi általában a kikötés: legyen védettségi igazolás. Ami már régen tudjuk, nem jelent védettséget sem a betegségből (ugyanúgy megkaphatja az oltott is), sem pedig nem védi a többieket sem, hiszen az oltott éppen úgy tovább fertőzhet. Így aztán oltásival lehet menni focimeccsre, adventi vásárba, mindenhova. Ám autóbuszra, villamosra ez már nem kell, csak a maszk. Pedig hát a szakemberek teljesen más intézkedéseket javallanak, ám ez a döntéshozókat nem hatja meg.

És persze csak lekövetjük az eseményeket: a betegek száma növekszik, zárolják a kórházi ágyakat -->tervezett műtétek maradnak el, és egyre jobban félnek az emberek bemenni a kórházba. Így aztán akár kapacitáshiány miatt, akár az érintettek félelme okán, de nem derülhetnek ki időben olyan bajok sem, amelyek amúgy kezelhetők lettek volna.

Mielőtt most bárki rámsütné, hogy visszakívánom az üzletek sávos látogathatóságát, a kijárási korlátozásokat - le kell szögezzem: nem ezt akarom. Mindössze azt szeretném, ha az állam, aminek az lenne a feladata, hogy felelős döntéseket hozzon, valóban ezt tenné. Hallgatna a szekemberekre, legalább hébe-hóba. Ha az időseket akarják óvni, akkor az intézkedések arról szóljanak. Ha a vírus terjedésének akarnak gátat szabni, akkor arról.

Ha a döntés ésszerű, és látják az emberek, hogy nem csak kiadják azokat, hanem be is tartják, akkor be is fogják tartani. Főleg ha hiteles adatokat is kapnak a hatásosságról.

süti beállítások módosítása