A főváros befenyíti a kormányt - de a pestiek látják a kárát
2021. november 23. írta: egyujvilag

A főváros befenyíti a kormányt - de a pestiek látják a kárát

Káosz a BKV-nál: honlapon lesz a menetrend | KISALFÖLD
A BKV csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a kassza
  – mondta a Népszavának Kiss Ambrus
 főpolgármester-helyettes. Felmerült az is, hogy megállítják az egész fővárosi tömegközlekedést.

Figyelünk a víruslaborunkra?

Tulajdonképpen 12 milliárdon folyik a huzavona, ennyivel tartozik az állam a fővárosnak. Habár ez alig tizenharmada a teljes költségvetésnek, mégis jelentős tétel a közlekedési vállalat költségvetésében.
A probléma abban áll, hogy Tarlós idejében ilyenkorra azért a viták ellenében már megkapta a főváros a támogatást, most azonban még addig sem jutottak el, hogy szerződéstervezetet készítsenek.
A főpolgármesteri hivatal szerint mindössze pár nap, és kiürül a kassza.
Persze nem akarnak ajtóstól rontani a házba, vagyis azonnal leállítani a teljes hálózatot, habár ennek lehetőségét sem zárták ki. Első lépésként azonban annyit tennének, hogy az utazóközönséget felhomályosítanák arról: az állam fizetés nélkül veszik igénybe a szolgáltatásokat, vagyis bliccelnek.
Mintegy ultimátumként jegyzik meg: ha szerdáig nem érkezik szerződés tervezet, akkor komolyabb korlátozások jöhetnek. A ritkításnak nem érzik értelmét - mint fogalmaztak - ami azt is jelentheti: akár időszakos teljes leállítás is jöhet.
Az én olvasatomban azonban nincs jó megoldás. Hiszen ha valahogy előteremtenék a 12 milliárdot a főpolgármesteri hivatalban, akkor a kormány joggal mondhatja: Lám-lám, van ott pénz, csak látszattevékenység, és a kormány fejésének szándéka a sírás rívás.
Ha meg beváltják a fenyegetést, és részlegesen vagy teljesen leállítják a tömegközlekedést, akkor egyrészt nagyon kiszúrnak a főváros polgáraival - a megnövekedett autóforgalom miatt egyetlen közlekedési dugó lesz a fővárosból. A pestieket nagyon nem fogja érdekelni, miért nem jön a 4-6 villamos, csak az: nem jön.  Ráadásul Orbánék minden további nélkül hangoztathatják: Hogy akart Karigeri országot vezetni, ha egy fővárost sem tud.
Működik a kormány akcióterve: Káoszt-Káoszt! Mert abban van a kormányzati haszon!

UPDATE: A főváros, ha máshogy nem megy, akkor folyószámlahitelből fedezi a tömegközlekedés finanszírozását. Közben a kormány is megszólalt: karácsony előtt a szerződés, ami alapján az állam majd utal. Felteszem én is a kérdést, ami a facebookon is felmerült: ezeknek nincsen telefonjuk, hogy beszéljenek egymással?

süti beállítások módosítása