Életmentő lehet a gyorsteszt - de a kormány inkább kidobta, mint ingyen adja
2021. november 30. írta: egyujvilag

Életmentő lehet a gyorsteszt - de a kormány inkább kidobta, mint ingyen adja

Covid-19 teszt - Dimenzió egészségközpont | Központban az EGÉSZSÉG
Egy mai Index cikk szerint, ami értelmezésem szerint már már súrolja a PR cikk fogalmát, az otthon tartott, és gyanú esetén alkalmazott önteszt akár életmentő is lehet. Igaza lehet, de úgy tűnik, ezt a nézetet az állam nem osztotta...

Éppen a minap derült fény arra, hogy mintegy egymillió darab gyorstesztet dobott ki az állam (adott át megsemmisítésre), mivel annak minőségmegőrzési ideje lejárt, vagyis megromlott. Bent a raktárban. Ezek a tesztek minden bizonnyal orr nyálkahártya mintás tesztek lehettek, de ilyenek ma már házi használatra is elérhetőek.
A fent említett cik kirészletezi, miért is lehet akár életmentő a házi teszt, most ezt nem részletezném, de minden bizonnyal ezt már felismerte az a mintegy félmillió ember, aki ezeket megvásárolta.

Általában a szakemberek egyetéretenek abban, hogy a kontaktkutatás, a tesztelés az egyik eszköze a járványok terjedésének megakadályozására, lassítására. Emiatt is értelmetlen pénzkidobás a teszteket hagyni megromlani, ahelyett hogy azt felhasználnák. És a felhasználás akár házi használat is lehet(ne).
Persze valahol értem is az eljárást (egy frászt), hiszen egybecseng az adatközlés megváltoztatásával is. Hiszen mostantól már csak az invazív lélegeztetün lévők számát adják meg (ők az intubáltak), a maszkosakét kihagyják a számokból, s láss csodát, 20%-al azonnal csökkent a gépen lévők száma. És napról napra csökken is majd, hiszen a tubuson keresztül lélegeztetettek 90%-a nem tér már vissza.
És mára is megfeleződött a felfedezett fertőzöttek száma, no de csak fele annyit is teszteltek, mint a hétvégi átlag volt. Így javítjuk a járványstatisztikát magyar módra!
És ennek a tendenciának nem használna, ha az állam szubvencionálná a házi teszteket, vagy Uram bocsá' ingyen adná a lejárat közelieket. Hiszen az ott felfedezett pozitív eseteket is be kellene venni a statisztikába, és milyen rosszul is festene az, hiszen Magyarország élharcos a járvány elleni küzdelemben. Csak az a baj, hogy megint elbukni látszik ebben a harcban. 

süti beállítások módosítása